انواع بیمارستان ها: در این بخش به معرفی انواع بیمارستانها و بخشهای تشکیلدهنده یک بیمارستان میپردازیم. اگرچه در منظر مردم و نگاه عمومی، تمامی مراکز درمانی مجهز به تخت بستری، بیمارستان هستند، اما بیمارستانها انواع مختلف و متفاوتی دارند. برای تبیین مشخصات هر یک از انواع بیمارستانها، در ابتدا نوعی گروهبندی بیمارستانی لازم است.
از دیدگاههای مختلف میتوان انواع بیمارستانها را به روشهای گوناگون تقسیمبندی کرد، لیکن متداولترین روشها نزد کارشناسان بیمارستانی که بایدی به خصوص برای وسعت بخشیدن به افق دید بیمارستانسازان بیش از دیگران مد نظر طراحان قرار گیرد، به شرح زیر است:
از آن جایی که ظرفیت به معنای تعداد تختهای هر بیمارستان است، به نوعی بهترین شاخص برای سنجش اثرگذاری بیمارستان در چرخه تولید و هزینه تمام شده درمان نیز میتواند در نظر گرفته شود، شاید عاقلانهترین و رایجترین نوع دستهبندی برای انواع بیمارستانها، گروهبندی بر اساس تعداد تخت بستری بیمارستان باشد.
در این دستهبندی بیمارستانها به 5 گروه به شرح زیر تقسیم میشوند:
در ایران بر اساس الگوی قوانین کشور آلمان و نظام درمانی آنها، آخرین بار در سال 1375 بیمارستانهای کشور در یک سیستم ارجاع کشوری تقسیمبندی شد که به شرح زیر تقسیمبندی میشوند:
چون اقتصاد پیچیده درمان بدون پشتوانه حمایتی، نظام درمانی پایداری را موجب نخواهد شد، نوع سیستم حمایتی از یک بیمارستان قطعاً در اثربخشی و تداوم عملکرد بیمارستان مؤثر خواهد بود. بر این اساس انواع بیمارستانها بر مبنای سیستم حمایتی به شرح زیر دستهبندی میشوند:
شامل انواع بیمارستانهایی که با بودجههای دولتی احداث و اداره میشوند، خواهد بود. در این مدل بودجههای دولت اساس چرخش امور را تشکیل داده و از طرفی بابت تولید و فروش درمان به اقشار مختلف، وجوهی برابر قوانین دریافت میشود که از تعرفههای دولتی پیروی میکند.
همان طوری که از نامشان مشخص است تحت حمایت بخش خصوصی بوده و از حمایت مالی دولتی برخوردار نیستند. اگر چه در مواردی این حمایت به صورت غیرمستقیم و با روش انعقاد قرارداد با ضریب K بالا و غیرمنطقی در حقیقت از حمایتهای دولتی به روش غیرمستقیم برخوردار خواهند شد، لیکن چون این موارد از مصادیق ناسالم بودن اقتصاد درمان محسوب میشود، قاعدتاً نبایدی در نظر گرفته شود.
از آن جایی که همیشه تولید درمان ارزانتر از خرید درمان خواهد بود، علاقه سازمانهای بیمهگر، به ایجاد و نگهداری بیمارستانهای ملکی خودشان است. اگر چه نظریههایی نیز مخالف تصدیگری سازمانهای بیمهگر است. به هر حال بیمارستانهای سازمانهای بیمهگذار و بیمهگر از حمایت خوبی برخوردار بوده و چون همواره دارای مشتری کافی هستند، رونق لازم را دارند.
به دلیل آن که خدمات دولتی، توانمندی لازم جهت پوشش کامل خدمات درمانی برای اقشار مختلف را ندارد، معمولاً نهادهای قدرتمند (اقتصادی – سیاسی و …) در کشورها برای خود بیمارستانهای جداگانه احداث میکنند که نه زیر نظر کامل وزارت بهداشت و متولی عام درمان کشور است و نه یک بیمارستان خصوصی با حمایت بخش خصوصی محسوب میشود.
بیمارستانهایی هستند که از سیستم حمایتی چندگانه برخوردارند یعنی هم دولت به آنها بودجه میدهد و هم از بخش خصوصی یا بیمهها یا نهادهای خاص بودجه مستقیم دریافت میکنند.
برابر تعاریف بایدی بتوانند حداقل 10 تخت و حداقل 4 تخصص جراحی، داخلی، زنان، اطفال را پوشش دهند. این تعاریف میتواند شامل بیمارستانهای محلی و بیمارستانهای ناحیهای و بالاتر باشد.
بیمارستانهایی هستند که فراتر از بیمارستانهای عمومی در یک یا چند رشته تخصصی نیز فعالند. اگرچه این نوع بیمارستانها نیز میتوانند در دو دسته زیر تقسیمبندی شوند:
این نوع بیمارستانها بر یک نوع تخصص خاص تاکید کرده و فقط در آن رشته خدماتدهی میکنند. فعالیتهای یک بیمارستان تک تخصصی مثل روانپزشکی، چشم، پوست، محدودتر بوده و تعاریف خاصی را در فضاها و اماکن پاراکلینیکی خواهد داشت که شاید در بیمارستانهای جنرال به آن شکل اجرا نشود.
این بیمارستانها که جنرال – تخصصی یا جنرال – فوق تخصصی در یک یا چند رشته خواهند بود، همان شکلی است که تقریباً جا افتاده و اکثر بیمارستانهای دنیا به این سبک و سیاق فعالیت دارند. بیمارستانهای فعلی دنیا حتی اگر در ابتدای احداث هم چند تخصصی نبودهاند، به مرور به این سمت حرکت کرده و در حال حاضر هم طراحی بیمارستانها بایدی بر اساس چند فعالیتی صورت پذیرد
Views: 2
تحلیل جایگاه پروژه در سیاستهای کلان اقتصادی کشور بیمارستان به عنوان بازوی مهم ارائه خدمات بهداشتی و درمانی و اولین سطح ارجاع خدمات درمانی، با قلمرو و مسئولیتهای مشخص، مهمترین موسسه بهداشتی و درمانی در هر کشوری به شمار میآید. به عبارت دیگر، محل اصلی هرگونه ایجاد هزینه برای بخش درمان اعم از پژوهش، بستری […]
سوابق مراکز درمانی اصفهان قدیمیترین بیمارستان اصفهان درسال 1282 بازرگانی به نام امین الشریعه باغ جوکاری شدهای به بزرگی 11 هزارمتر در کوی تبریزیها (عباس آباد) را خریداری نمود تا بیمارستان جلفا بدانجا آورده شود. دکتر دونالد کار، بانو مری بِرد و اسقف تامسون این جابجایی را به سرانجام رساندند و نام آنرا بیمارستان مسیحی […]
شرکت امین طب سپانو با استعانت از درگاه الهی و با همراهی خانواده بزرگ فولاد مبارکه اصفهان به منظور تقویت مشارکت در بخش خصوصی حوزه سلامت در راستای افزایش سطح سلامت در میهن عزیزمان در تیر ماه سال ۱۳۹۶ به ثبت رسیده است.
تمامی حقوق سایت محفوظ و متعلق به شرکت امین طب سپانو می باشد
طراحی سایت افسون وب
دیدگاهتان را بنویسید